Espressokaka med maräng

Foto: Ove Lindfors
Ingredienser
8 bitar
Botten
- 50 g rumsvarmt smör
- 1 1/2 dl strösocker
- 3 äggulor
- 3/4 dl kallt starkt kaffe
- 1 3/4 dl vetemjöl
- 3 msk kakao
- 1 krm salt
- 2 msk espressopulver
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 1/2 tsk bakpulver
- smör och ströbröd till formen
Maräng
- 75 g mörk choklad, 70%
- 3 äggvitor
- 1 1/2 dl strösocker
- 1 krm ättikssprit, 12%
- 1 msk majsstärkelse (maizena)
- 2 dl rostade pumpakärnor
Så här gör du
- Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Vispa smör och socker poröst. Vispa i äggulorna, en i taget. Vispa i kaffet.
- Blanda mjöl, kakao, salt, espressopulver, vaniljpulver och bakpulver. Vispa ner mjölblandningen i äggvispet.
- Bred ut smeten i formen.
- Maräng: Smält chokladen i mikron eller över vattenbad.
- Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa till en seg och blank smet. Vispa ner ättika och majsstärkelse.
- Vänd ner pumpakärnor. Ringla ner den smälta chokladen och vänd försiktigt runt så att marängen marmoreras. Bred marängen över kaksmeten.
- Grädda i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter. Låt kakan svalna lite innan den tas ur formen.

Du kanske även gillar