Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Espressokaka med maräng

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 120 st har redan röstat

Ingredienser

8 bitar

Botten

  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 3 äggulor
  • 3/4 dl kallt starkt kaffe
  • 1 3/4 dl vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 1 krm salt
  • 2 msk espressopulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • smör och ströbröd till formen

Maräng

  • 75 g mörk choklad, 70%
  • 3 äggvitor
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 krm ättikssprit, 12%
  • 1 msk majsstärkelse (maizena)
  • 2 dl rostade pumpakärnor

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Vispa smör och socker poröst. Vispa i äggulorna, en i taget. Vispa i kaffet.
  2. Blanda mjöl, kakao, salt, espressopulver, vaniljpulver och bakpulver. Vispa ner mjölblandningen i äggvispet.
  3. Bred ut smeten i formen.
  4. Maräng: Smält chokladen i mikron eller över vattenbad.
  5. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa till en seg och blank smet. Vispa ner ättika och majsstärkelse.
  6. Vänd ner pumpakärnor. Ringla ner den smälta chokladen och vänd försiktigt runt så att marängen marmoreras. Bred marängen över kaksmeten.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter. Låt kakan svalna lite innan den tas ur formen.