Logga in här

Enkornsbröd i form

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

1 bröd
  • 1 dl vetekross
  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • ½ dl rapsolja
  • 11 dl enkornsmjöl, till exempel från Warbro kvarn
  • 1 msk havrekli eller vetekli
  • smör till formen

Så här gör du

  1. Smörj en avlång brödform som rymmer cirka 1 ½ liter.
  2. Lägg vetekrossen i en degbunke. Koka upp hälften av vattnet och häll det över krossen. Häll på resten av vattnet (kallt).
  3. När blandningen är ljummen, cirka 37 grader, smula ner jästen. Blanda i salt, olja och lite i taget av mjölet.
  4. Arbeta degen i 4-5 minuter eller tills degen känns smidig. Sätt plastfolie på bunken eller lägg över en bakduk. Låt degen jäsa i 30 minuter.
  5. Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord, baka ut degen till en limpa. Lägg den i formen och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
  6. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
  7. Pensla med vatten och strö över kli. Grädda brödet mitt i ugnen i cirka 25-30 minuter.
  8. Ta ut brödet ur ugnen, låt det vila i formen i ett par minuter innan du vänder upp det på galler för att svalna.