Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Enkelt och underbart frukostbröd

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Ingredienser

3 portion
  • 300 g vatten (ca 3 dl vatten)
  • 390 g vetemjöl special (ca 6,5 dl)
  • 5 g färsk jäst (1 knapp tsk)
  • 9 g Flingsalt (ca 1,5 tsk)

Så här gör du

  1. Dag 1. Lös upp jästen i vattnet. Rör i mjöl och saltet och rör runt tills det är blandat och är en tjock kletig klump. Täck med ett lock eller plastfilm. Låt stå över natten i kyl eller ca 8 timmar.
  2. Dag 2. Sätt ugnen på över o undervärme 250c. Medans ugnen värms upp, mjöla på bänken, ta försiktigt ut degen utan att trycka ut för mkt luft. Gör ett tre-slag och sedan ett till tre-slag med kortsidorna, vänd skarven neråt. försök göra den till en kvadrat, pudra över mjöl och täck med en handduk till ugnen är redo. skär till 3 baguetter eller mindre bullar, lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. pudra på extra mjöl om så önskas. sätt mitt i ugnen och häll in 0,5 dl varmt vatten på botten och stäng luckan. bakas till ganska så kraftig färg ca 18-20 min. Låt svalna på galler i 15 min.
6 kommentarer om "Enkelt och underbart frukostbröd"
  • Johan Olsson
    Johan Olsson

    Tack tack. Att något så lätt med minimal arbetstid kan bli så gott.

  • Roffan56
    Roffan56

    Hej Johan!

    Ska det verkligen bara vara 5 gram färsk jäst?
    Ser så gott ut!

    Allt gott
    Ann

  • Johan Olsson
    Johan Olsson

    Hallå!
    Ja det stämmer, ska bara vara 5g. Degen jäser inte upp fullt till dubbel storlek. Man får hantera degen varsamt så man inte trycker ut för mkt bubblor, sen puffar dom till sig i ugnen.

    Lycka till med baket.

  • Maria Östlund
    Maria Östlund

    Kan någon omvandla vatten och mjöl för jag har ingen våg. ?

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Maria Östlund

      Hej Maria! 300 gram vatten är ungefär 3 deciliter, 390 gram mjöl och ungefär 6,5 deciliter, 9 gram salt är ungefär 1,5 tsk och 5 gram färsk jäst är en knapp tesked 🙂 Lycka till med bakningen! /Stina, webbredaktör Mitt Kök.