Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Enkelt brytbröd

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 13 st har redan röstat

Ingredienser

  • 5 dl ljummet vatten
  • 1/2 paket färsk jäst
  • 1 msk socker
  • 2 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 12 dl vetemjöl special
  • 1 uppvispat ägg

Så här gör du

  1. Smula jästen och lös upp den med sockret i hälften av vattnet i en stor bunke eller en bakmaskin.
  2. Tillsätt mjölet och saltet och resten av vattnet tillsammans med olivolja. Knåda degen ordentligt i fem tio minuter eller kör den i maskinen tills den är väl genom­arbetad och släpper från kanterna.
  3. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa i en timme.
  4. Mjöla ett bakbord och slå ner degen igen genom att knåda den en gång till. Dela degen i 24 delar och rulla varje del till en bulle. Lägg bullarna på en bakplåtspappersklädd plåt tätt i en dekorativ vindruvsklase som på bilden. Täck plåten med plastfolie och låt jäsa en timme till.
  5. Ställ in ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med vatten och grädda i tio minuter. Sänk därefter ugnsvärmen till 200 grader och grädda dem i ytterligare 20-25 minuter. Strax innan brödet är färdigt öppnar du luckan och penslar det med ägg så det blir blankt och fint.
  6. Låt brödet svalna på galler och täck över det med en handduk. Strax före serveringen kan du värma på det i ugnen.