Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Enkel tårtbotten

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 260 st har redan röstat

Ingredienser

1 Rund form ca 24 cm
  • 4 stora ägg
  • 2 dl socker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk äkta vaniljsocker
  • 2 dl special vetemjöl
  • smör och ströbröd

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en springform, cirka 24 cm.
  2. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker.
  3. Vispa ägg och socker poröst i flera minuter.
  4. Sikta eller vänd försiktigt ner de torra ingredienserna i äggsmeten. Häll ner smeten i formen och grädda lågt i ugnen cirka 27-30 minuter.
  5. Låt svalna innan du skär den eller lägg den i frysen och skär den i tre delar halvfrusen.
17 kommentarer om "Enkel tårtbotten"
    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till carronilzzon

      Hej! Vetemjöl special är starkare och innehåller mer protein än vanligt vetemjöl. Det innebär att det behöver knådas mer och längre än vanligt vetemjöl för att bilda gluten. 🙂 Allt gott.

  • Olastare
    Olastare

    Har gjort denna botten 4 gånger nu.
    Första gången blir den helt perfekt och gör en till direkt efter.
    Men den sjunker ihop.
    Tänker att ugnen har då blivit för varm.
    Så jag gör en gång till efter ett par timmar men den sjunker också ihop.
    Testar sista gången dagen efter, men den vill inte heller 🙁
    Så nu blir det en perfekt god botten och en färdigköpt
    Fattar inte vad felet är.

    • Evelinas kök
      Evelinas kök
      svar till Olastare

      Hej
      Trist att du misslyckats men tårtbottnar är knepiga ibland. Färskhet och temperatur på ägg kan ställa till det ibland. Eller om du öppnat ugnsluckan. Testa att öka mjölmängden något eller byt ut 1 dl mjöl emot 1 dl potatismjöl!
      Lycka till igen och hoppas tårtan blev bra med en annan botten:)

      • Jolene Wan
        Jolene Wan
        svar till Evelinas kök

        Hejsan, jag undrar om jag kan 1. Använda vanlig mjöl istället? 2. Byta till Maizena istället for potatismjöl?

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Olastare

      Hej! Tråkigt att bottnarna sjönk ihop. Tack för superbra tips Evelina och Peter! Lycka till med nästa tårtbotten, hoppas att tipsen hjälpte dig 🙂 /Stina, webbredaktör.

  • Peter Lidgren
    Peter Lidgren

    Dosera receptet, 3-3-3. Dvs. Tre ägg, tre dl socker och tre dl. mjöl. Obs, använd vanligt mjöl och inte special. Special innehåller mer gluten vilket översätts till längre glutentrådar, vilket leder till en segare tårtbotten. Och slutligen hemligheten med att den inte sjunker in – tillsätt 1 dl kokhett vatten i smeten och rör om. Tänk även på att alla recept utgår från ”vanlig” äggstorlek, dessa brukar vi kalla små till medium. Har man endast stora frukostägg hemma får du minska mängden. Ett proffstips är att hälla upp lika stor mängd ägg, socker och mjöl i tre lika stora måttbehållare.

    • Jolene Wan
      Jolene Wan
      svar till Peter Lidgren

      Hej Peter, menar du 3 ägg, 3 dl socker, 3 dl vanlig mjöl, 2 tsk bakpulver, 1 tsk vaniljsocker? Tack!

  • Patrik Eriksson
    Patrik Eriksson

    man ska vända en tort botten efter ugnen så toppen blir platt mm

  • Julia
    Julia

    Behövs det verkligen ”starkt” mjöl med mycket gluten i tårtor???
    ÄR inte Patisserie mjöl bättre till mjuka kakor/tårtbottnar?

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Julia

      Hej Julia,
      Det där är oftast en smaksak, lite beroende på vad man är ute efter för konsistens, precis som du själv säger! Lycka till med bakningen 🙂

      Mvh, Mitt kök-redaktionen

  • Smilla Arrenaes
    Smilla Arrenaes

    Ni kan ju inte skriva vispa de torra ingredienserna och inte mena sockret. Nu gjorde jag fel. Vilken skandal

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Smilla Arrenaes

      Hej! Detta är ett läsarrecept som vi nu har hjälpt till att förtydliga så att det inte ska bli några missförstånd framåt! Tack för att du uppmärksammade detta. Mvh, Mitt kök-redaktionen

  • Jesp
    Jesp

    Vad är det för jvla instruktioner att först blanda alla torra ingredienser och sen vispa socker och ägg? Socker är TORRT!!!

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Jesp

      Hej! Detta är ett recept från en av våra medlemmar så håll gärna god ton när ni kommenterar. Hälsningar, Mitt kök-redaktionen

  • Jolene Wan
    Jolene Wan

    Hejsan. Potatismjöl eller bl.a. special vetemjöl är ganska svårt att köpa, det finns inte såna grejer var jag bor nu. Jag undrar om det går bra att jag använda vanlig mjöl och byta potatismjöl till maizena?