Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Enkel bouillabaisse – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 600 g sejfilé
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 msk smör
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk tomatpuré
  • 1/2 g saffran
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 l fiskbuljong
  • 1/2 purjolök

Musslor

  • 500 g blåmusslor
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl torrt, vitt vin
  • salt och peppar

Till servering

  • 250 g räkor
  • baguette

Aioli

  • 1 dl majonnäs
  • 1 vitlöksklyfta
  • kajenpeppar

Så här gör du

  1. Skär fiskfilén i bitar. Salta och lägg på ett fat, låt dem ligga i cirka 20 minuter.
  2. Koka musslorna: Hacka schalottenlökarna, fräs dem i en stor gryta i 2 matskedar olivolja, tills de mjukat. Tillsätt 2 deciliter torrt vitt vin, salt och peppar. Koka upp på högsta värme. Lägg i musslorna och rör om. Koka under lock, cirka 5 minuter. Rör om någon gång under tiden. Släng de musslor som inte öppnat sig.
  3. Skala och hacka löken. Fräs den i en gryta med smör. Tillsätt tomatpuré och saffran och låt fräsa i 3 minuter. Späd med vitt vin och låt det koka in. Tillsätt ­­ fisk- buljong och låt soppan koka upp. Lägg ner fiskbitarna och skivad purjolök. Låt sjuda i 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  4. Blanda majonnäsen med riven vitlök och lite cayennepeppar till en aioli. En klick aioli smakar gott i soppan.
  5. Servera i djupa tallrikar med kokta musslor, skalade räkor, sprödvärmd baguette och aioli.