Endiver med ajo blanco, citrus och mandlar

Foto: Klas Sjöberg
Ingredienser
2 små portioner
Ajo Blanco:
- 80 g skållade mandlar
- 40 g surdegsbröd utan skorpa
- 1/2 syrligt äpple ex Granny Smith
- 2 vitlöksklyftor
- 1 dl mjölk
- 150 ml fin olivolja
- salt
Citrusvinegrett:
- 1 apelsin
- 1/2 citron
- 100 ml olivolja
- pepperoncini
- salt
Kanderade mandlar:
- 30 g skållade mandlar
- 30 g socker
- havssalt
Endive:
- 2 st endive
- 1 knippe gräslök
Så här gör du
- Ajo blanco:
- Rosta mandlarna på 180°C i ca 10 min, håll ett öga på dem och rör runt när halva tiden har gått. Avvara ca 30 gram till att kandera.
- Koka de skalade vitlöksklyftorna i mjölk till de blivit mjuka.
- Skär brödet i kuber och blötlägg i vatten. Skala och tärna äpplet.
- Mixa bröd, mandlar, vitlök och äpple slätt, tillsätt liten del av mjölken för att enklare mixa blandningen.
- Tillsätt försiktigt olivoljan och smaka av med salt.
- Citrusvinegrett:
- Ta först vara på apelsinzesten, skala sedan apelsinen och finhacka den.
- Pressa citronen och tillsätt sedan den finhackade apelsinen, zest och olivolja.
- Smaka av med pepperoncini och salt.
- Kanderade mandlar:
- Häll sockret i en tjockbottnad kastrull och värm på medelvärme till en ljus karamell.
- Tillsätt de rostade mandlarna, en nypa havssalt och rör om hastigt.
- Häll upp på en plåt och låt svalna innan mandlarna finhackas.
- Endive:
- Lossa endivens blad från dess rot.
- Vänd bladen i citrusvinaigrette och lägg acoblanco i botten på tallriken.
- Placera endiven på ajo blancon.
- Finhacka gräslöken och sprinkla den över endiverna tillsammans med den kanderade mandeln.

Du kanske även gillar
Populära recept