Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Endiver med ajo blanco, citrus och mandlar

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

2 små portioner

Ajo Blanco:

  • 80 g skållade mandlar
  • 40 g surdegsbröd utan skorpa
  • 1/2 syrligt äpple ex Granny Smith
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl mjölk
  • 150 ml fin olivolja
  • salt

Citrusvinegrett:

  • 1 apelsin
  • 1/2 citron
  • 100 ml olivolja
  • pepperoncini
  • salt

Kanderade mandlar:

  • 30 g skållade mandlar
  • 30 g socker
  • havssalt

Endive:

  • 2 st endive
  • 1 knippe gräslök

Så här gör du

  1. Ajo blanco:
  2. Rosta mandlarna på 180°C i ca 10 min, håll ett öga på dem och rör runt när halva tiden har gått. Avvara ca 30 gram till att kandera.
  3. Koka de skalade vitlöksklyftorna i mjölk till de blivit mjuka.
  4. Skär brödet i kuber och blötlägg i vatten. Skala och tärna äpplet.
  5. Mixa bröd, mandlar, vitlök och äpple slätt, tillsätt liten del av mjölken för att enklare mixa blandningen.
  6. Tillsätt försiktigt olivoljan och smaka av med salt.
  7. Citrusvinegrett:
  8. Ta först vara på apelsinzesten, skala sedan apelsinen och finhacka den.
  9. Pressa citronen och tillsätt sedan den finhackade apelsinen, zest och olivolja.
  10. Smaka av med pepperoncini och salt.
  11. Kanderade mandlar:
  12. Häll sockret i en tjockbottnad kastrull och värm på medelvärme till en ljus karamell.
  13. Tillsätt de rostade mandlarna, en nypa havssalt och rör om hastigt.
  14. Häll upp på en plåt och låt svalna innan mandlarna finhackas.
  15. Endive:
  16. Lossa endivens blad från dess rot.
  17. Vänd bladen i citrusvinaigrette och 
lägg acoblanco i botten på tallriken.
  18. Placera endiven på ajo blancon.
  19. Finhacka gräslöken och sprinkla den 
över endiverna tillsammans med den kanderade mandeln.