Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Enbäskryddad hjortfilé med lingonketchup, blomkålsaoli och potatiskroketter

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

  • 800 g hjortytterfilé
  • 2 msk mald svartpeppar
  • 1 msk malda enbär
  • 2 msk timjan
  • 1 msk brunfarin
  • 1 msk vitlökspulver
  • 2 stycken malda lagerblad
  • 2 msk smör

Lingonketchup

  • 2 dl lingon
  • 1 1/2 dl socker
  • 1/5 dl kalvbuljong
  • 1 lagerblad
  • salt

Blomkålsaoli

  • 1/2 huvud blomkål
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl grädde
  • salt

Potatiskroketter

  • 800 g potatis
  • 3 msk potatismjöl
  • 50 g riven väster­bottensost
  • 1/2 krm riven muskotnöt
  • 4 äggulor
  • 2 dl mjöl
  • 3 ägg
  • 3 dl ströbröd
  • salt

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 120 grader.
  2. Blanda de malda kryddorna med varandra och förvara i en lufttät burk.
  3. Putsa köttet från hinnor. Salta och strö kryddblandningen över köttet.
  4. Stek köttet hårt runtom med smör i en varm stekpanna. Stek sedan köttet i ugnen tills det får innetemperatur på 54 grader. Låt köttet vila 5 minuter före servering.
  5. Koka ihop, lingon, socker, lagerblad och kalvbuljong på svag värme i 15 minuter.
  6. Lyft ur lagerbladet och mixa slätt. Smaka av med salt och kyl sedan ner.
  7. Skala vitlök och dela blomkålen i små buketter, koka i grädde tills blomkålen är mjuk igenom.
  8. Häll av grädden och mixa slätt, smaka av med salt. Serveras kall eller varm.
  9. Skala och koka potatisen. Pressa sedan potatisen med en potatispress i en bunke, tillsätt potatismjöl, västerbottensost, muskotnöt, äggula och salt efter smak. Blanda runt med hjälp av händerna.
  10. Rulla små bollar som är jämnstora, lägg in i frysen i 20 minuter.
  11. Panera potatisbollarna i mjöl, ägg och ströbröd.
  12. Hetta upp frityrolja till 160 grader i en djup kastrull. Se till att ha en lock till hands om oljan börjar brinna.
  13. Fritera potatiskroketterna i olja tills de blir gyllenbruna, lägg sedan på tidningspapper. Salta och servera.