Logga in här

Enbärsstek

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 1 ½ kg fransyska av älg
  • smör till stekning
  • 2 rödlökar
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 2 vitlöksklyftor
  • salt och 1 tsk vitpepparkorn
  • 3 lagerblad
  • 15 enbär
  • 33 cl svagdricka
  • 3 dl rödvin
  • ½ dl mushroom soja
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 2 msk smör till såsen
  • eventuellt lite majsena till redning

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Bind upp köttet för en snyggare form. Bryn steken runtom i smör i en panna och lägg över i en ugnsfast stekgryta.
  2. Skala och tärna rödlök, morötter och palsternacka. Skala och finhacka vitlöken.
  3. Ha mer smör i pannan och fräs lök och grönsaker en stund, utan att det tar färg.
  4. Lägg över i stekgrytan och krydda med lite salt, pepparkorn, lagerblad och enbär.
  5. Häll på svagdricka, rödvin och soja i grytan, och lägg i buljongtärningen. Låt komma till ett uppkok på spisen.
  6. Sätt sedan lock på grytan och sätt in i ugnen i 2–3 timmar, tills köttet är riktigt mört. Ställ därefter grytan på plattan igen.
  7. Lyft ur steken och sila av grönsakerna, låt skyn koka ner och smaka av med mer kryddor. Eventuellt behöver man ytterligare några enbär. Blanka gärna av såsen med smör. Red av med majsena om detta behövs.