Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Elsiebullar – recept på fyllda kanelbullar

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 10 st har redan röstat

Stjärnkocken Tina Nordströms recept på saftiga vetebullar fyllda med len äppelpuré och cashewnötter. Perfekt till fika, kalas eller som lyxig frukostbulle. Skärbräda från Tina by Ekelunds.

Ingredienser

15 st

DEG

  • 50 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 1/2 dl rapsolja
  • ca 13 1/3 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 3 tsk malen kardemumma

FYLLNING

  • 200 g osaltade cashewnötter
  • 2 dl god äppelpuré
  • 1 msk kokosolja
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk malen kanel
  • 4 msk strösocker
  • 1 ägg till pensling
  • pärlsocker till garnering

Så här gör du

  1. Rör ut jästen med lite av vattnet och sirapen i en matberedare. Tillsätt resten av vattnet och oljan. Blanda ner hälften av mjölet, saltet och kardemumman. Kör på låg hastighet till en kletig deg. Blanda i resten av mjölet och arbeta snabbt ihop degen. Låt jäsa i 1 timme.
  2. Lägg cashewnötterna till fyllningen i ett litermått och häll på ljummet vatten så att det precis täcker. Låt nötterna ligga i blöt i 15 minuter. Häll sedan av vattnet.
  3. Mixa nötterna tillsammans med äppelpuré, kokosolja och vaniljsocker med stavmixer.
  4. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangel. Bred ut äppel- och nötsmeten på degen. Blanda kanel och socker och pudra ett rejält lager över varje degbit. Rulla ihop degen och skär upp den i lagom stora bullbitar.
  5. Lägg bullarna i formar och låt jäsa i ytterligare 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader.
  6. Grädda bullarna i 10–12 minuter – själv gillar jag bullar som är lite bleka.