Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ekologiskt morotsbröd

Betyg: 2/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Att baka med surdeg kräver lite tålamod och en del planering men resultatet är värt allting i slutändan. Här bjuder jag på ett härligt morotsbröd.

Ingredienser

1 portion
  • 1 kg ekologiskt vetemjöl
  • 700 g rumstempererat vatten
  • 30 g havssalt
  • 250 g aktiv surdeg
  • 3 st ekologiska morötter, rivna

Så här gör du

  1. Ta 600g av mjölet i en bunke och ta i vatten, morötter, salt och surdeg. Rör ihop lätt med en träslev, det gör inget om det inte är helt blandat. Ta i resten av mjölet och rör ihop till en kladdig deg. Täck med duk och låt degen jäsa i rumstemp i 120 minuter.
  2. Ta upp degen på mjölat bord och vik ihop den ett par gånger. Knåda upp degen ordentligt så att du bygger upp en spänning (elasticitet) i degen och lägg duken i en bunke, mjöla lite och lägg ner degen med undersidan uppåt.
  3. Vik över duken och sätt bunken i en plastlåda med lock på (det blir för kallt för degen att stå rakt uppochner, därav plastlådan. Sätt in i kylen och låt jäsa i minst 12timmar, gärna längre.
  4. Sätt ugnen på 250grader. Stjälp upp degen på plåt med bakpapper och gör några snitt (hjälper brödet att expandera i ugnen och ger en bra skorpa). Baka av i 45-60min.
  5. Ta ut och låt svalna innan du skär i brödet, annars tappar det både smak och vätska och blir då torrt, lite som köttet ska vila efter stekning