Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Durumbröd

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Denna dag blev det färskt bakat bröd med durum, durumvete. Det var första gången som jag använde durum i brödbakning, och jag kommer använda durum igen. Brödet fick en härlig krispig yttersida och mjukt invändigt. Bakningen tog lite över en timme och gav cirka 8 härliga bullar. Degen ska vara rätt vek och lite lös. Om man knådar längre, blir degen mer lätthanterad. Jag knådade degen i cirka 10 minuter och 5 minuter.

Ingredienser

8 stycken
  • 5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 350 g vetemjöl
  • 300 g durumvete
  • 2 msk olja
  • 1,5 tsk salt

Så här gör du

  1. Värm upp vattnet till 37 grader.
  2. Smula sönder jästen i en bunke.
  3. Häll i vattnet och lös upp jästen.
  4. Blanda i vetemjöl, durumvete och olja. Knåda degen i 10 minuter.
  5. Tillsätt salt och knåda ytligare 5 minuter.
  6. Låt degen vila i 15 minuter.
  7. Ta tag i nederkanten och vik upp. Degens underkant ska hamna upp. Låt den jäsa i 15 minuter till.
  8. Gör lika dant med andra sidan och jäs i 15 minuter till.
  9. Ta degen på mjölat bakbord.
  10. På ett korrekt sätt, ska man skära ut bitarna från degen och lägga på bakplåtspapper. Jag, gjorde mina till små bollar och la på bakplåtspapper.
  11. Låt brödet jäsa i 30 minuter och sätt på ugnen på 225. Låt brödet gräddas i 8 minuter.