Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Durrabröd med valnötter & sesamsmör

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 10 st har redan röstat

Ingredienser

1 bröd
  • 30 g jäst
  • 4 dl vatten, fingervarmt
  • 250 g kvarg
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1/2 dl flytande honung
  • 1 dl pofiber
  • 1 msk psylliumfrömjöl (psyllium- eller fiberhusk)
  • 1 tsk anisfrö, malda i mortel
  • 9 dl durramjöl
  • 1 dl valnötter, grovt hackade

Vispat sesamsmör

  • 100 g smör
  • 3 msk tahini (sesamfröpasta)
  • 1/2-1 tsk honung (om man äter marmelad till kan man hoppa över honungen)
  • 2 msk sesamfrön, rostade

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Häll på det ljumna vattnet och kvargen.
  3. Tillsätt salt, honung, pofiber, psylliumfrömjöl och anis.
  4. Arbeta in durramjölet lite i taget.
  5. Låt degen jäsa i 45 minuter under bakduk.
  6. Vänd i valnötterna. Forma degen till en längd, lägg längden i en jäskorg mjölad med durramjöl.
  7. Jäs i ytterligare 30 minuter. Vänd upp degen på en plåt klädd med bakplåtspapper.
  8. Grädda mitt i ugnen i cirka 50-55 minuter.
  9. Vispat sesamsmör: Blanda allt och vispa med elvisp tills smöret är fluffigt. Strö över rostade sesamfrön.
  10. Bred smöret på brödskivorna.