Dumplings

THOMAS CARLéN
Ingredienser
30 stycken
- 1 förpackning dumplingsdeg (won tonplattor), finns i frysdisken
Fyllning
- 50 g shiitake svamp
- 3 blad salladskål
- 2 salladslökar
- 250 g fläskfärs eller kycklingfärs
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 1 riven vitlöksklyfta
- 1 tsk riven ingefära
- 1/2 tsk sesamolja
- 1 1/2 tsk kinesisk soja
Dipsås
- 3 msk japansk soja
- 1 msk fisksås
- 1 tsk sesamolja
- 1 tsk riven ingefära
- 1 tsk sambal oelek eller 1/2 skivad röd spansk chili
- 2 msk rostade sesamfrön
Servera med
- kokta haricots verts och edamamebönor
Redskap
- Kniv, skärbräda, sil,
- handduk, måttsats, skålar,
- sked, tesked, bambukorg.
Så här gör du
- Tips:
- Har du ingen bambukorg, så använd ett durkslag eller ångtillsats för grönsaker att ånga knytena.
- Hacka svamp och sallads-kål. Blanda i en skål med 1/2 tsk salt och låt stå 10 minuter. Låt rinna av i en sil och vrid ur vätska i en handduk.
- Skiva salladslöken. Blanda svamp, kål, salladslök, fläskfärs, salt, peppar, vitlök, ingefära, sesamolja och soja till en jämn smet i en bunke.
- Lägg en degplatta i handen. Fukta övre kanten på plattan med ett finger doppat i vatten. Lägg cirka 2 tsk fyllning i mitten på en degplatta.
- Vik ihop degplattan till en halvcirkel och tryck ihop i mitten. Vik in den yttersta delen till ett veck mot mitten och tryck ihop.
- Forma två veck till och tryck ihop mot degplattans kant. Gör likadant från andra sidan. Tryck till med tummarna och förslut knytet ordentligt.
- Ställ bambukorgen i botten på en gryta med cirka 2 centimeter kokande vatten. Pensla korgbotten invändigt med olja och ånga knytena, 7-8 minuter, i omgångar. Blanda ihop dippsåsen.
- Nyångade dumplings serverade med dipsås, kokta haricots verts och edamamebönor.
2 kommentarer om "Dumplings"

Du kanske även gillar
Populära recept
Bosse
Wontonplattor är INTE dumplingdeg.
Fisksås är en vietnamesisk och thailändsk ingrediens – används inte till dumplings.
Färsen bör även innehålla räkor.
Rostade sesamfrön är en japansk ”twist”.
Kinesiska dumplings brukar inte ätas med bönor eller annat tilltugg, förutom dip-sås.
Detta förefaller mera vara en sammanställning av ett antal recept från olika asiatiska länder.
Undrar om tidningar i Asien presenterar ett eller annat ”europeiskt recept”.
tandtrollet3
Kära Bosse jag föreslår att Du inte lagar den här rätten. Om det nu är så att det är olika influenser i receptet so what..är nog jättegott trots cross over. Vet nu genom dig att det inte är renrasigt recept från Kina.