Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Dumplings

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

Ingredienser

30 stycken
  • 1 förpackning dumplingsdeg (won tonplattor), finns i frysdisken

Fyllning

  • 50 g shiitake svamp
  • 3 blad salladskål
  • 2 salladslökar
  • 250 g fläskfärs eller kycklingfärs
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1 tsk riven ingefära
  • 1/2 tsk sesamolja
  • 1 1/2 tsk kinesisk soja

Dipsås

  • 3 msk japansk soja
  • 1 msk fisksås
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 tsk riven ingefära
  • 1 tsk sambal oelek eller 1/2 skivad röd spansk chili
  • 2 msk rostade sesamfrön

Servera med

  • kokta haricots verts och edamamebönor

Redskap

  • Kniv, skärbräda, sil,
  • handduk, måttsats, skålar,
  • sked, tesked, bambukorg.

Så här gör du

  1. Tips:
  2. Har du ingen bambukorg, så använd ett durkslag eller ångtillsats för grönsaker att ånga knytena.
  3. Hacka svamp och sallads-kål. Blanda i en skål med 1/2 tsk salt och låt stå 10 minuter. Låt rinna av i en sil och vrid ur vätska i en handduk.
  4. Skiva salladslöken. Blanda svamp, kål, salladslök, fläskfärs, salt, peppar, vitlök, ingefära, sesamolja och soja till en jämn smet i en bunke.
  5. Lägg en degplatta i handen. Fukta övre kanten på plattan med ett finger doppat i vatten. Lägg cirka 2 tsk fyllning i mitten på en degplatta.
  6. Vik ihop degplattan till en halvcirkel och tryck ihop i mitten. Vik in den yttersta delen till ett veck mot mitten och tryck ihop.
  7. Forma två veck till och tryck ihop mot degplattans kant. Gör likadant från andra sidan. Tryck till med tummarna och förslut knytet ordentligt.
  8. Ställ bambukorgen i botten på en gryta med cirka 2 centimeter kokande vatten. Pensla korgbotten invändigt med olja och ånga knytena, 7-8 minuter, i omgångar. Blanda ihop dippsåsen.
  9. Nyångade dumplings serverade med dipsås, kokta haricots verts och edamamebönor.
2 kommentarer om "Dumplings"
  • Bosse
    Bosse

    Wontonplattor är INTE dumplingdeg.
    Fisksås är en vietnamesisk och thailändsk ingrediens – används inte till dumplings.
    Färsen bör även innehålla räkor.
    Rostade sesamfrön är en japansk ”twist”.
    Kinesiska dumplings brukar inte ätas med bönor eller annat tilltugg, förutom dip-sås.

    Detta förefaller mera vara en sammanställning av ett antal recept från olika asiatiska länder.
    Undrar om tidningar i Asien presenterar ett eller annat ”europeiskt recept”.

  • tandtrollet3
    tandtrollet3

    Kära Bosse jag föreslår att Du inte lagar den här rätten. Om det nu är så att det är olika influenser i receptet so what..är nog jättegott trots cross over. Vet nu genom dig att det inte är renrasigt recept från Kina.