Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Dubbelbakad äppelpaj

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 17 st har redan röstat

Ingredienser

6 bitar
  • 10 äpplen
  • 1 tvättad citron, finrivet skal och pressad saft
  • 1 dl råsocker
  • 1-2 msk vaniljsocker eller 1 tsk vaniljpulver

Paj

  • 6 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 200 g smör, kylskåpskallt
  • 1 dl iskallt vatten
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 äggvita
  • 2-3 msk strösocker

Till servering

  • 1/2 l vaniljglass

Så här gör du

  1. Skala, dela, kärna ur och tärna äpplen. Blanda dem med citronskal, citronsaft och råsocker. Koka äpplen, gärna i 2-3 omgångar, i en tjockbottnad kastrull, ca 5 minuter eller tills de börjar mjukna. Lägg dem på ett djupt fat. Strö över vaniljsocker och blanda försiktigt. Låt kallna.
  2. Pajdegen. Mät upp mjöl och socker i matberedare monterad med en kniv och mixa ihop. Tillsätt smöret skuret i bitar och kör till smulig massa. Tillsätt vatten och vinäger och kör till en smidig deg. Dela degen i två delar.
  3. Platta ut varje del till en rundel, lägg dem i var sin plastpåse och låt vila kallt ca 20 minuter.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Kavla ut en rundel till ett pajbotten och tryck ut den i en pajform, ca 22 centimeter i diameter, så att det kommer upp lite över kanten. Lägg i fyllningen med råge och tryck till så att äppeltärningarna ligger tätt.
  6. Kavla ut den andra degrundeln till ett pajlock. Lägg det över fyllningen och pressa ihop med bottens kanter. Skär bort överflödig deg. Snitta pajlocket med vass kniv.
  7. Pensla pajlocket med uppvispat äggvita och strö över strösocker.
  8. Sätt in pajen på ett galler i nedre delen av ugnen och grädda ca 40 minuter.
  9. Servera ljummen med vaniljglass.