Drömtårta – klassisk rulltårta

Foto: Ove Lindfors
Drömtårtan är en kär klassiker. Och det är lätt att förstå, för vem gillar inte chokladkaka med smörkräm? Den här drömtårtan har vaniljpulver i smörkrämen för den goda smakens skull. Men föredrar du den vanliga vita smörkrämen, välj då vaniljsocker i stället. Drömtårtan bakas med potatismjöl och är därför glutenfri.
Ingredienser
10 bitar
Botten:
- 3 ägg
- 1 ½ dl strösocker
- ¾ dl potatismjöl
- 2 msk kakao
- 1 tsk bakpulver
Smörkräm:
- 200 g rumsvarmt smör
- 1 ½ dl florsocker
- 2 tsk vaniljpulver
- 3 äggulor
Så här gör du
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Sikta ner potatismjöl, kakao och bakpulver. Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna.
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 5 minuter. Strö lite socker på kakan och stjälp upp den på bakplåtspapper.
- Dra av papperet som kakan gräddats på. Om det inte släpper, pensla med lite kallt vatten. Låt kakan kallna under plåten.
- Blanda smör, florsocker och vaniljpulver till en slät kräm. Rör i äggulorna, en i taget.
- Bred krämen över kakan. Rulla ihop från långsidan och vira in rulltårtan i papperet. Förvara rulltårtan i kylen, med skarven nedåt.

Du kanske även gillar