Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fläsksida och rotsaksstomp med äppelchutney

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

8 portioner

Fläsksida och rotsaksstomp

  • 2 kg rimmad fläsksida
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1/2 kålrot, cirka 400 g
  • 1 hel vitlök, skalad
  • 1 schalottenlök
  • 1 äpple
  • 2 apelsiner
  • 1 dl torkade aprikoser
  • 2 dl äppeljuice
  • 1/2 dl äppelcidervinäger
  • 2 kvistar rosmarin

Till såsen

  • 2 dl torr cider

Kryddor

  • 3 stjärnanis
  • 1/4 dl gula senapsfrön
  • 1/4 dl kummin
  • 1/4 dl rosépeppar
  • Till garnering:
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 1/2 kålrot
  • 8 torkade aprikoser, strimlas fint

Senapskräm

  • 2 dl crème fraiche
  • 2 msk grovkornig skånsk senap
  • 1 msk dijonsenap

Äppelchutney

  • 1 rödlök
  • 3 äpplen t ex Ingrid Marie
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 dl äppelcidervinäger
  • 1 dl äppeljuice
  • 1 kanelstång
  • 3 cm färsk ingefära, skalad och riven
  • 1 tsk gula senapsfrön
  • 1 tsk hackad röd chili
  • 1/2 tsk mald nejlika

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skala och skär rotfrukterna, löken och frukterna i grova tärningar, skala och hacka vitlöken grovt.
  3. Blanda alltsammans i en ugnsform, toppa med rosmarin.
  4. Smörj in svålsidan av fläsket med kryddorna och lägg fläsket ovanpå blandningen. Häll i vinägern och juicen.
  5. Täck med ugnsfolie och placera formen i ugnen. Låt fläsket och rotsakerna steka i ugnen i cirka 3 timmar.
  6. "Stompa" de bakade rotfrukterna med en potatisstöt.
  7. Skala och tärna rotfrukterna till garneringen i centimeterstora tärningar och stek dem i smör och lite olja i cirka fem minuter.
  8. Skär under tiden ett centimeterstort rutmönster i svålsidan på fläsket och dela fläsket i lagom stora portionsbitar. Stek portionsbitarna i en het stekpanna på alla sidor så att svålen blir krispig och fläsket får fin färg.
  9. Sila ifrån skyn och tillsätt 2 dl torr cider. Låt koka 5 minuter.
  10. Lägg upp rotsaksstompet och fläsket på tallrikar, garnera med de stekta rotsakerna och strimlade, torkade aprikoser.
  11. Servera med senapskrämen (blanda ingredienserna) och äppel­chutney.
  12. Skala löken, skär den och äpplet i klyftor.
  13. Tillsätt sockret, vinägern, juicen och kryddorna.
  14. Koka på svag värme i 20 minuter.
  15. Äppelbitarna ska fortfarande ha en fast konsistens. Chutneyn kan förvaras flera veckor i kylen.