Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Donals indiska köttbullar

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 10 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 1 msk solrosolja
  • 1 grön chili, urkärnad och finhackad
  • 1 msk garam masala
  • 2 tsk färskriven ingefära
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 500 passerade tomater
  • Köttbullar:
  • 450 g mager blandfärs
  • 1 liten gul lök, riven eller fint hackad
  • 2 msk hackad färsk koriander, plus extra till garnering
  • 2 tsk färskriven ingefära
  • 1 tsk garam masala

Pilaffris

  • 1 stor nypa trådsaffran
  • 1 klick smör
  • 1 vitlöksklyfta, krossad
  • 1 Lagerblad
  • 350 g långkornigt ris
  • 600 kyckling- eller grönsaksbuljong
  • havssalt och nymalen svartpeppar
  • rostade mandelspån, till garnering

Så här gör du

  1. Börja med köttbullarna. Lägg köttfärsen i en skål tillsammans med riven lök, koriander, ingefära, garam masala, en rejäl nypa salt och svartpeppar. Blanda med lätt fuktade händer, dela upp i 20 jämnstora bollar.
  2. Hetta upp oljan en stor kastrull med lock, tillräckligt bred för att köttbullarna ska få plats i ett lager.
  3. Lägg till grön chili, garam masala, ingefära och gurkmeja, rör om och fräs i 1 minut och rör sedan i tomaterna. Koka upp, sänk värmen och krydda med salt och peppar.
  4. Tillsätt köttbullarna i pannan i ett jämnt lager och koka försiktigt i 25-30 minuter. Skaka försiktigt pannan då och vänd köttbullarna så det tillagas jämnt och inte fastnar på botten av pannan.
  5. Gör riset genom att placera saffran i en liten skål, täck med två teskedar av varmt vatten och låt dra i 5 minuter. Smält smöret i en 20 cm tjockbottnad kastrull, tillsätt lök och vitlök och koka försiktigt tills de mjuknat. Rör i lagerblad och ris och stek försiktigt under 1 minut. Tillsätt buljongen, saffran och saffransvatten och en tesked salt. Rör om en gång och koka på svag värme i 15 minuter. Fluffa upp riset före servering.
  6. Lyft sedan ur köttbullarna, sedan skaka pannan försiktigt och fortsätta att koka såsen med i cirka 5 minuter, tills såsen har tjocknat något.
  7. Servera med ris och garnera med koriander och rostade mandelspån.