Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Donals indiska köttbullar

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 10 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 1 msk solrosolja
  • 1 grön chili, urkärnad och finhackad
  • 1 msk garam masala
  • 2 tsk färskriven ingefära
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 500 passerade tomater
  • Köttbullar:
  • 450 g mager blandfärs
  • 1 liten gul lök, riven eller fint hackad
  • 2 msk hackad färsk koriander, plus extra till garnering
  • 2 tsk färskriven ingefära
  • 1 tsk garam masala

Pilaffris

  • 1 stor nypa trådsaffran
  • 1 klick smör
  • 1 vitlöksklyfta, krossad
  • 1 Lagerblad
  • 350 g långkornigt ris
  • 600 kyckling- eller grönsaksbuljong
  • havssalt och nymalen svartpeppar
  • rostade mandelspån, till garnering

Så här gör du

  1. Börja med köttbullarna. Lägg köttfärsen i en skål tillsammans med riven lök, koriander, ingefära, garam masala, en rejäl nypa salt och svartpeppar. Blanda med lätt fuktade händer, dela upp i 20 jämnstora bollar.
  2. Hetta upp oljan en stor kastrull med lock, tillräckligt bred för att köttbullarna ska få plats i ett lager.
  3. Lägg till grön chili, garam masala, ingefära och gurkmeja, rör om och fräs i 1 minut och rör sedan i tomaterna. Koka upp, sänk värmen och krydda med salt och peppar.
  4. Tillsätt köttbullarna i pannan i ett jämnt lager och koka försiktigt i 25-30 minuter. Skaka försiktigt pannan då och vänd köttbullarna så det tillagas jämnt och inte fastnar på botten av pannan.
  5. Gör riset genom att placera saffran i en liten skål, täck med två teskedar av varmt vatten och låt dra i 5 minuter. Smält smöret i en 20 cm tjockbottnad kastrull, tillsätt lök och vitlök och koka försiktigt tills de mjuknat. Rör i lagerblad och ris och stek försiktigt under 1 minut. Tillsätt buljongen, saffran och saffransvatten och en tesked salt. Rör om en gång och koka på svag värme i 15 minuter. Fluffa upp riset före servering.
  6. Lyft sedan ur köttbullarna, sedan skaka pannan försiktigt och fortsätta att koka såsen med i cirka 5 minuter, tills såsen har tjocknat något.
  7. Servera med ris och garnera med koriander och rostade mandelspån.

Nyhet! Köpklara recept.

Det går ännu inte att köpa hem ingredienserna till just det här receptet, men du hittar många andra köpklara recept här.