Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Dolmádes – recept på vinbladsdolmar med lammfärs

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Ingredienser

20 stycken
  • ca 20 stora, hela vinblad i saltlag
  • 300 g lammfärs
  • 1 ägg
  • 1 dl kokt kallt avorioris
  • 2 finhackade schalottenlökar
  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 1 1/2 tsk torkad mynta
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 krm kajennpeppar
  • 1/2 tsk salt

Kokning

  • vatten
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 msk pressad citron
  • 5-6 vinblad

Så här gör du

  1. Skölj vinbladen i varmt vatten några gånger. Låt dem rinna av noga.
  2. Blanda färsen med resten av ingredienserna.
  3. Fördela fyllningen på vinbladen. Eventuellt är det nödvändigt att lägga ihop två vinblad om de är mindre i storlek.
  4. Vik in kanterna och rulla sedan ihop till avlånga små dolmar.
  5. Lägg dolmarna tätt i en låg vid panna, med skarven ner. Häll på vatten så det precis täcker. Häll på olivolja och citronsaft. Lägg på vinblad och täck med en tallrik.
  6. Koka sakta under lock tills fyllningen är genomkokt, cirka 1 timme. Låt dolmarna kallna i lagen.