Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Dinkelpepparkakor med havtornsmarmelad

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

250 stycken
  • 225 g mjukt smör
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 1/2 dl mörkt muscovadorörsocker
  • 2 dl ljus ekologisk sirap
  • 2 msk ingefära
  • 1 msk mald kanel
  • 1 tsk mald kryddnejlika
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl grovt dinkelvetemjöl
  • 4 dl siktat dinkelvetemjöl
  • 7 dl vetemjöl

Havtornsmarmelad

  • 225 g frysta havtorn
  • 1 dl rörsocker
  • 1 clementin, rivet skal och pressad juice
  • 1 1/2 dl gelésocker

Till servering

  • hård getost

Så här gör du

  1. Rör smör, socker, muscovadosocker, sirap, ingefära, kanel, kryddnejlika, kardemumma och bikarbonat mjukt och poröst i köksmaskinen.
  2. Vispa grädden till mjukt skum och arbeta in i degen ihop med det mesta av mjölsorterna. Lägg i en bunke, strö över mjöl och sätt på lock. Ställ i kylen till nästa dag.
  3. Värm ugnen till 175 grader. Arbeta degen smidig och blank på mjölat bakbord, dela i bitar och kavla ut varje del till en tunn kaka. Ta ut kakor med mått och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen, cirka 8 minuter. Låt pepparkakorna svalna på plåten och kallna på galler.
  4. Marmelad: Tina bär och blanda med rörsocker i en kastrull. Koka upp under omrörning. Låt koka på medelvärme tills bären går sönder.
  5. Sila och pressa ur bären genom en finmaskig sil över en skål. Häll tillbaka juicen i kastrullen, tillsätt skal och saft av en clementin. Tillsätt gelésocker och koka 30 sekunder. Häll över i en glasburk.
  6. Servera med getost och marmelad.