Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Dinkelbröd

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

2 bröd
  • 650 g siktat dinkelmjöl
  • 50 g fullkorns dinkelmjöl
  • 3 1/2 dl vatten
  • 250 g råsurdeg
  • 1/2 tsk jäst
  • 10 g havssalt

Så här gör du

  1. Blanda samman allt utom saltet. Kör degen i en bakmaskin på låg växel i cirka 10 minuter. Eller arbeta för hand i minst 20 minuter. Tillsätt saltet och blanda ytterligare 5 minuter.
  2. Lägg degen i en oljad bunke med lock. Låt degen stå framme i rumstemperatur i två timmar. Vik samman degen två gånger under tiden så att du ser att jäsningen börjar komma i gång.
  3. Smörj två avlånga formar och fyll med degen men inte riktigt ända upp, till ungefär 2/3. Sikta över någon matsked mjöl och täck med kökshandduk. Ställ in bröden i kylen över natten eller i minst 8 timmar.
  4. Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in bröden och sänk värmen efter 5 minuter till 200 grader. Grädda totalt i 45 minuter tills bröden fått fin färg.