Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Dillkött – recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 27 st har redan röstat

Recept på klassiskt dillkött. Tar lite tid att laga men är värt att vänta på.

Tips! Dillkött kan även göras på kalvkött eller lamm. Grytan kan även med fördel göras dagen före och i en stor mängd om det är till ett stort sällskap eller till matlådor. Sallad är gott till!

Recept ur kokboken ”Viktiga barn” av Monique & Anders Le Roux Svalberg (Pagina förlag). Boken hittar du i bokhandeln och på bl a Adlibris.

Ingredienser

4 portioner
  • 600 g högrev/grytbitar
  • 100 g smör
  • vatten, så att det täcker köttet
  • 1 gul lök
  • 4 lagerblad
  • 2 morötter, skalade och delade
  • 8 vitpepparkorn
  • 6 kryddpepparkorn
  • 1 tsk dragonkrydda
  • 4 strån färsk timjan
  • 2 tsk flingsalt

Sås

  • 50 g smör
  • 3 dl buljong från köttet
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 knippor dill, hackade

Så här gör du

  1. Dela köttet i grytbitar om det är en hel bit, ca 3 cm i diameter.
  2. Fräs köttet i smör i en gryta och häll sedan på vatten så att köttet täcks.
  3. Koka upp och skumma av.
  4. Lägg lök, morot, peppar, lagerblad och kryddor i grytan och sätt på locket.
  5. Koka sedan köttet på svag värme i 1,5 timme.
  6. Häll vid behov i mera vatten – köttet ska alltid vara precis täckt av vatten.
  7. Häll vid behov i mera vatten – köttet ska alltid vara precis täckt av vatten.
  8. Spara buljongen till såsen.
  9. Sås: Smält smör i en kastrull och blanda i buljongen, koka under några minuter.
  10. Häll i grädde, vinäger, salt och peppar.
  11. Lägg i dillen vid slutet och rör runt.
  12. Häll såsen över köttet.
  13. Servera med kokt broccoli eller blom- kålsmos.