Dhal – indisk gryta med gula ärter

Foto Thomas Carlén
Ingredienser
4 portioner
- 250 g gula ärter
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk färsk ingefära
- 1 spansk röd chilipeppar
- 2 msk rapsolja
- 1 tsk garam masala
- 1 tsk gurkmeja
- 1 burk körsbärstomater, 400 g
- 1 dl vatten
- 1 burk kokosmjölk, 250 ml
- 0,5 dl grönsaksfond, koncentrerad
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 1 lime, pressad saft
- 65 g färsk bladspenat
Till servering
- kokt basmatiris
- cashewnötter, hackade
- färsk koriander
- lime
- turkisk yoghurt smaksatt med mynta
Så här gör du
- Skölj och blötlägg gula ärtor i en bunke med kallt vatten i 24 timmar.
- Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Skölj, dela, kärna ur och finhacka chilin. Hetta upp en gryta med olja och fräs lök, vitlök, garam masala och gurkmeja. Tillsätt blötlagda och avrunna gula ärtor, körsbärstomater med spad, vatten, kokosmjölk och grönsaksfond. Koka upp, sänk värmen och låt grytan sjuda i 20–25 minuter. Rör om då och då. Smaka av med salt, peppar och limesaft.
- Tillsätt spenaten i grytan och låt den bli varm. Servera med kokt basmatiris, hackade cashewnötter, koriander, limeklyftor och yoghurt.

Du kanske även gillar
Populära recept