Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Dadelkaka med vit topping

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

Ingredienser

10 bitar
  • 150 g torkade dadlar utan kärna
  • 1 dl konjak
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 2 1/2 dl rörsocker
  • 1 apelsin, rivet skal
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk nystött kardemumma
  • 75 g grovhackade valnötter
  • smör och bröd till formen

Topping

  • 25 g smör
  • 250 g kesella
  • 1 dl florsocker, siktas
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 apelsin, rivet skal

Till garnering

  • strimlad mörk choklad
  • hela valnötter
  • granatäppelkärnor
  • skivad eller klyftad apelsin

Så här gör du

  1. Finhacka dadlarna och lägg i en skål. Det ska bli cirka 2 deciliter tärnade dadlar. Hetta upp konjaken och häll över dadlarna. Låt dra någon timme.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter.
  3. Vispa smör och socker poröst. Vispa i apelsinskal och äggen, ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma och tillsätt i smeten. Vänd ner valnötter och dadlar med marinad.
  4. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter. Känn med en provsticka att den är genomgräddad. Låt kallna.
  5. Topping: Smält smöret och låt kallna. Rör ner kesella, siktat florsocker, vaniljsocker och apelsinskal. Låt krämen stå till sig i kylen.
  6. Garnering: Bred krämen över kakan. Garnera med strimlad choklad, valnötter och granatäppelkärnor. Lägg på apelsinklyftor eller ugnstorkade apelsinskivor.