Dadelkaka med vit topping

Ingredienser
10 bitar
- 150 g torkade dadlar utan kärna
- 1 dl konjak
- 150 g rumsvarmt smör
- 2 1/2 dl rörsocker
- 1 apelsin, rivet skal
- 3 ägg
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk nystött kardemumma
- 75 g grovhackade valnötter
- smör och bröd till formen
Topping
- 25 g smör
- 250 g kesella
- 1 dl florsocker, siktas
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 apelsin, rivet skal
Till garnering
- strimlad mörk choklad
- hela valnötter
- granatäppelkärnor
- skivad eller klyftad apelsin
Så här gör du
- Finhacka dadlarna och lägg i en skål. Det ska bli cirka 2 deciliter tärnade dadlar. Hetta upp konjaken och häll över dadlarna. Låt dra någon timme.
- Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter.
- Vispa smör och socker poröst. Vispa i apelsinskal och äggen, ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma och tillsätt i smeten. Vänd ner valnötter och dadlar med marinad.
- Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter. Känn med en provsticka att den är genomgräddad. Låt kallna.
- Topping: Smält smöret och låt kallna. Rör ner kesella, siktat florsocker, vaniljsocker och apelsinskal. Låt krämen stå till sig i kylen.
- Garnering: Bred krämen över kakan. Garnera med strimlad choklad, valnötter och granatäppelkärnor. Lägg på apelsinklyftor eller ugnstorkade apelsinskivor.

Du kanske även gillar