Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Crostini med rostad tomattapenade

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Genom att rosta tomaterna under lång tid på låg temperatur får de en söt och god smak. Även vitlöken blir mild av den långa tiden i ugnen, så bli inte förskräckt av vitlöksmängden.

Ingredienser

5 dl tapenade
  • 1 kg tomater
  • 1/2 vitlök
  • 3 sardellfiléer
  • 1 dl hackad basilika
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 2 msk olivolja
  • flingsalt
  • nymald peppar

Till servering

  • crostini av skivad baguette
  • hyvlad parmesanost

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Dela tomaterna och skrapa ur kärnorna. Lägg tomathalvorna med snittytan upp på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Skala och skiva vitlöksklyftorna tunt. Fördela dem över tomaterna.
  3. Rosta tomaterna i mitten av ugnen tills de börjar se torra ut, cirka en timme. Låt kallna.
  4. Finhacka tomater, vitlök och sardeller. Blanda med basilika, vinäger och olivolja. Smaka av med salt och peppar. Låt smakerna mogna en stund före servering.
  5. Klicka tapenaden på crostini. Toppa med hyvlad parmesanost.
  6. Crostini: Pensla brödet med olivolja och rosta i ugnen på 200 grader tills de fått fin färg.