Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Croissanter

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Vad passar bättre än en croissant medfrasighet, som man äntligen lyckas med hemma!
Glöm färdig croissant deg, det här går snabbt och man får måååånga goda croissanter.

Ingredienser

20 stycken

Degen:

  • 1 1/2 l Vatten
  • Ca 14 dl Vetemjöl
  • 1/2 dl Socker
  • 1 påse Torrjäst
  • 1 tsk Salt
  • 5 msk Rapsolja
  • 200 g Rumsvarmt smör

Fyllning:

  • 120 g Choklad
  • 1 1/2 dl Färskost

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 190 grader celcius. Blir bra om man har varmluft så de blir luftiga. Annars gör det inget.
  2. Blanda alla ingredienser till degen utom smöret. Det här receptet är utan ägg. Vill man ha ägg i degen så kan man ta 1 ägg. Kallt.
  3. Knåda degen så den är hanterbar i ca 10 min förhand. 5 min i maskin.
  4. Rundriv (forma bullar) av degen ca 10 Cm breda. Jäs i 20 min med plast över bullarna
  5. Kavla varje bulle och ta fram smöret. Alla bullar ska vara i samma storlek kavlade. Smöra överdelen på den kavlade ytan. Och lägg seden ett lager ny kavlad deg över. Smöra igen och fortsätt tills alla bullar är kavlade och smörade på varandra
  6. Tryck försiktigt nu med en kavel och använd mycket mjöl så att smöret inte kommer ur degen. Ett tips är att ha det så kallt som möjligt då det förhindrar att degen spricker.
  7. När du nu kavlat ut degen ska den vara ca 1,5 mm . Den ska kavlas rund.
  8. Skär i mitten på degen, och i diagonala former.
  9. Nu gör du fyllningen så länge. Det gör inget om degen får vila lite till. Du tar vad du har, man måste inte tillsätta choklad eller ost.
  10. Fyll croissanterna från den breda delen och rulla in till den smala delen. Lägg på plåt
  11. När du är färdig med en plåt penslar du med mjölk. Vill man kan man strö på svarta sesamfrö. Blir fint om man har olika fyllningar då man kan skilja de åt. Grädda tills gyllene.
  12. Smaklig spis!