Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Crème ninon med färska räkor

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 3 dl små djupfrysta ärter
  • 1 liten bit finhackad rotselleri
  • 4 finhackade schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • 2 hönsbuljongtärningar eller motsvarande fond
  • 3 dl vatten
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk saft av citron
  • salt och peppar efter avsmakning

VID SERVERING

  • 2 msk torr sherry
  • 3 dl torr champagne eller motsvarande mousserande vin
  • 20 skalade räkor
  • några räkor att dekorera med
  • gott bröd till

Så här gör du

  1. Fräs sellerin i smöret i en stekpanna, tillsätt löken och fortsätt fräsa tills löken är mjuk och guldgul, inte bränd. Häll på buljong, vin och 2 dl av grädden. Låt sjuda cirka 10 minuter.
  2. Häll i ärterna och låt allt få ett snabbt uppkok igen. Mixa soppan slät med en stavmixer eller i en matberedare. Så här långt kan du göra soppan i förväg.
  3. Smaka av och häll i citronsaft, salt och peppar efter smak.
  4. Vispa det som är kvar av grädden till ett lätt skum. Spar lite av gräddvispet. Rör försiktigt ner det tillsammans med sherryn och det mousserande vinet. Fördela snabbt i skålar, lägg en liten klick grädde, några ärtor och räkor, servera genast.