Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Crème caramel – klassiskt recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

En crème caramel blir krämig och fin och inte för hårt gräddad om den ställs i ett vattenbad i ugnen. Om man vill kan man garnera med en kvist mynta eller lavendel. Gott med lite lättvispad grädde till.

Ingredienser

4 portioner
  • 1 vaniljstång
  • 5 dl mjölk
  • 1 ½ dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 äggulor

Karamell

  • 1 ½ dl strösocker
  • ¾ dl vatten

Till garnering

  • myntakvistar

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Dela vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna. Lägg vaniljstången och fröna i en kastrull. Häll i mjölken och sockret i kastrullen. Värm mjölken så att den är het, men ta av den innan den kokar. Låt svalna och stå och dra i 20 minuter.
  3. Rör i ägg och äggulor i mjölken, rör tills allt blandats ordentligt. Sila smeten genom en sil.
  4. Koka upp socker och vatten till en ljus karamell. Fördela karamellen i ugnsfasta portionsformar. Häll på äggsmeten.
  5. Grädda i ett vattenbad genom att hälla vatten i en långpanna, sätt sedan formarna i vattnet. Grädda mitt i ugnen i cirka 1 ½ timme, tills de stannat.
  6. Låt svalna och ställ in dem i kylen, tills de är riktigt kalla.
  7. Stjälp upp dem på tallrikar när de ska serveras, hjälp eventuellt till med en vass liten kniv runt kanterna innan de vänds upp.
  8. Garnera med en kvist mynta.