Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Crema catalana med smak av kardemumma

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portioner
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk kardemumma, krossad
  • citronskal, ca 3 cm
  • 1/2 tsk äkta vaniljpulver eller 1/2 vaniljstång
  • 4 äggulor
  • 1/2 dl socker
  • 3 tsk Maizenamjöl

Till karamellisering i ugn

  • 2 msk strösocker
  • 3 msk farinsocker

Så här gör du

  1. Häll mjölk och grädde i en kastrull. Tillsätt kardemumma, citronskal och vanilj.
  2. Koka upp gräddmjölken på svag värme. Låt sjuda svagt i cirka 10 minuter under lock.
  3. Blanda äggulor, strösocker och Maizenamjöl i en bunke. Vispa till slät smet.
  4. Sila ner den heta gräddmjölken i äggsmeten under vispning.
  5. Häll smeten i en ren kastrull och låt sjuda på medelhög värme under omrörning i 10 minuter eller tills den tjocknat.
  6. Häll upp den i en stor ugnsform eller i mindre ugnsfasta portionsformar. Låt den svalna. Ställ in i kylen, gärna två-tre timmar eller tills den stelnat.
  7. Sätt ugnen på 275 grader grillvärme. Strö över socker och farinsocker. Ställ in i ugnen och låt sockret karamelliseras och bli gyllenbrunt.
  8. Ta ut och låt sockret stelna före servering.