Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Crazy milkshakes med munkar

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 stycken

Munkar (cirka 12 stycken)

  • 10 g jäst
  • 2 dl mjölk, kall
  • ½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 ½ dl mandelmjöl
  • 1 ½ dl majsstärkelse
  • 1 dl havremjöl eller mixade havregryn
  • 1 msk pofiber
  • 1 ½ msk psylliumfrömjöl (fiberhusk eller psyllium)
  • 1 ägg
  • 6–7 dl matolja till fritering

Rosa glasyr

  • 75 g smör
  • 5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ dl mjölk
  • röd hushållsfärg
  • strössel
  • kokos, riven

Chokladglasyr

  • ¾ dl mjölk
  • 6 dl florsocker
  • 1 dl kakao
  • 1 krm salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk smält smör

Milkshake (cirka 4 portioner)

  • 1 l jordgubbsglass
  • 3 dl hallon
  • 3 dl mjölk

Tillbehör

  • 75 g mörk choklad
  • kokos, riven
  • ½ l chokladglass
  • chokladsås
  • hallon och blåbär

Så här gör du

  1. Munkar: Smula ner jästen i en stor bunke.
  2. Häll mjölken över jästen. Tillsätt socker, vaniljsocker och salt.
  3. Blanda bakpulver, mandelmjöl och majsstärkelse och rör ner i degvätskan.
  4. Tillsätt havremjöl, pofiber, psylliumfrömjöl och ägg. Arbeta degen smidig några minuter. Sätt plastfilm över bunken och låt jäsa i 1 ½ timme.
  5. Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Kavla ut degen 1–1 ½ centimeter tjock. Tryck ut munkar med utstickare (rund kakform) cirka 8–9 centimeter i diameter. Tryck därefter ut rundlar med utstickare, cirka 2–3 centimeter i diameter, i mitten av munkarna. Lägg på plastfolie och låt jäsa i cirka 10 minuter.
  6. Värm oljan i fritös eller kastrull till cirka 160–170 grader och fritera munkarna gyllenbruna på båda sidor. Låt munkarna få rinna av på en bit hushållspapper.
  7. Rosa glasyr: Smält smöret i en kastrull, vispa i florsocker, vaniljsocker och mjölk. Droppa i lite färg. Låt glasyren svalna.
  8. Doppa en sida av munkarna i glasyr, strö över strössel eller kokos och låt glasyren stelna.
  9. Chokladglasyr: Vispa ihop alla ingredienser, smöret sist.
  10. Doppa en sida av munkarna i glasyr, strö över strössel eller kokos och låt glasyren stelna.
  11. Milkshake: Mixa och passera hallonen till en puré. Mixa därefter ihop alla ingredienserna.
  12. Servering: Smält chokladen i mikron eller i ett vattenbad. Doppa kanten på glasen eller burkarna i den smälta chokladen och strö över kokos.
  13. Häll milkshake i glasen eller burkarna. Lägg på munkar och glass, ringla över chokladsås och toppa med hallon och blåbär.