Logga in här

Coq au vin – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 12 st har redan röstat

Ingredienser

6 portioner
  • 1 hel kyckling
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 100 g rotselleri
  • 3 stjälkar blekselleri
  • 12 pärllökar
  • 2 stora vitlöksklyftor
  • 1 ⁄2 dl olivolja + 1 msk smör till stekning
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 flaska rött vin, 750 ml
  • 1 paket bacon, 140 g
  • 1 dl syltlök
  • 2 msk hackad färsk timjan eller 1 tsk torkad
  • havssalt
  • nymald svartpeppar

Till servering

  • hackad persilja
  • potatismos

Så här gör du

  1. Dela kycklingen i 16 delar – ta gärna bort köttet som sitter runt klubbans led så att det blir ett fint avslut på benet. Mjöla kycklingbitarna runtom (mjölet reder såsen och ger fin färg när kycklingen steks).
  2. Skala och skär morot, palsternacka och rotselleri i tärningar, 2 × 2 cm. Skala pärllöken och vitlöken. Hacka vitlöken grovt. Fräs grönsaker, lök och vitlök i någon matsked olivolja i en stor gryta. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med en liten stund (purén binder fettet så att det inte lägger sig som ett lock på toppen). Häll i vinet.
  3. Bryn kycklingen i omgångar i resten av oljan och smör i en stekpanna. Lägg över kycklingen i grytan efterhand.
  4. Dela baconskivorna först en gång på längden och sedan tvärs över. Stek dem i en panna och häll sedan av fettet. Lägg baconet i grytan och låt den sedan puttra under lock på svag värme i cirka 45 minuter. Lägg i syltlök och timjan när det är cirka 10 minuter kvar av koktiden (syltlöken ska inte ligga i för länge, då kokar syran i löken bort och den smakar ingenting).
  5. Toppa grytan med persilja och servera med potatismos.