Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Coq au vin – recept på klassisk fransk gryta

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 10 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 1 gårdskyckling
  • 1 l rött vin
  • 1 morot
  • 2 lagerblad
  • 200 g rökt sidfläsk
  • 400 g champinjoner
  • 1 tsk strösocker
  • 400 g små lökar, knippe lök eller steklökar
  • 1/2 msk majsstärkelse, till exempel Maizena
  • salt
  • svartpeppar
  • färska örter, till exempel
  • timjan och rosmarin
  • olivolja till stekning

Så här gör du

  1. Stycka upp kycklingen i bitar, lår, bröst och vingar. Lägg bitarna i en gryta. Slå på 9 dl av vinet.
  2. Skala och skiva morötterna. Lägg i skivorna och lagerbladen i grytan. Koka upp och låt grytan sjuda långsamt i 1–1 ½ timme, tills kycklingen är genomkokt.
  3. Tärna och stek fläsket, låt det rinna av på en bit hushållspapper. Spara fettet från fläsket, dela och stek champinjonerna i fettet. Häll på rödvinet som är kvar och strösocker och glasera champinjonerna genom att låta dem sjuda ett par minuter i vinet så att de blir glansiga och fina.
  4. Skala och stek smålökarna i olivolja. Lägg i fläsket, champinjonerna och lökarna i grytan. Koka upp och rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och red av grytan med majsstärkelsen.
  5. Smaka av med salt och peppar. Strö över färska örter.
Du kanske även gillar