Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Cold brew – kallbryggt kaffe

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 37 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 1 dl grovmalet kaffe
  • 8 dl kallt vatten

Så här gör du

  1. Mät upp kaffepulvret och häll det i en burk eller kanna med lock.
  2. Häll det kalla vattnet över kaffet. Rör om så att kaffe och vatten blandas ordentligt
  3. Täck kannan/burken med tättslutande lock, och ställ i kylskåp och låt dra i 18-24 timmar. Rumstemperatur och över natten fungerar också om du är otålig.
  4. Sila den försiktigt genom en silduk, kaffefilter eller ett par lager kraftigt hushållspapper.
  5. Sila kaffeblandningen 2-3 gånger tills det inte finns någon sump kvar på botten. Har du svårt att få bort all sump har du sannolikt använt ett för finmalet kaffepulver.
  6. Servera med kall mjölk och socker efter smak och tycke. Du kan även smaksätta din kaffedrink med sötad kondenserad mjölk, kardemumma eller annan krydda som du tycker om. Du kan förvara din cold brew väl försluten i kylskåp i upp till en månad.
2 kommentarer om "Cold brew – kallbryggt kaffe"
  • joerave
    joerave

    Rör absolut inte om innan du silar. De beska smakerna ligger i sumpen längst ner, och den ska man låta ligga där den ligger.
    Sila kan man göra genom ett kaffefilter, så slipper man sila flera gånger på raken.
    Och att dricka det svart fungerar såklart bra även det.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till joerave

      Tack för tips! Vi förtydligar receptet så man undviker att få med sig beska i koppen.
      Hälsningar
      Mitt kök-redaktionen