Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Citrusdoftande ­sockerkaka med ­vaniljfyllning


Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

  • 
3 ägg

  • 2 1/2 dl socker

  • 3/4 dl kokande vatten

  • 1/4 dl koncentrerad apelsinjuice

  • 1 ekologisk citron eller apelsin, det gula av skalet rivet

  • 2 1/2 dl vetemjöl

  • 1 1/2 tsk bakpulver

  • 2 tsk vaniljsocker


Till formen:


  • smör

  • ströbröd


Fyllning:


  • 75 g smör

  • 1/2 dl mjölk

  • 2 msk koncentrerad apelsinjuice

  • 1 msk vaniljsocker (eller 1 vaniljstång + 1 msk florsocker)


Garnering:


  • florsocker

  • citronmeliss

  • 1 ekologisk citron, skalet i strimlor


Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en rund sockerkaksform cirka 20 centimeter i diameter. Vispa ägg och socker pösigt, rör ner vatten och citronskal.

  2. Blanda och sikta ner de torra ingredienserna. Vispa ihop och häll smeten i formen.

  3. Grädda i nedre delen av ugnen tills provstickan är torr, cirka 35 minuter. Låt stå i formen någon minut, vänd upp på galler och låt svalna.

  4. Dela kakan i två delar som en tårtbotten.

  5. Koka ihop samtliga ingredienser till fyllningen tills det tjocknar något, det tar cirka 3 minuter. Fördela blandningen över bottnarna. Lägg ihop, garnera med florsocker, citron­meliss och citronskal.