Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Citronsorbet med rostad vit choklad

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 8 st har redan röstat

Ingredienser

8 portioner

Citronsorbet

  • 1 ½ gelatinblad
  • 2 ½ dl färskpressad citronsaft
  • 1 ½ dl strösocker
  • 110 g flytande glykos
  • 3 ½ dl vatten

Rostad vit choklad

  • ½ dl vatten
  • 1 ¼ dl strösocker
  • 100 g vit choklad, hackad eller pellets

Vaniljskum

  • 1 gelatinblad
  • 1 vaniljstång
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • ½ dl strösocker

Till garnering

  • 1 citron, rivet skal

Så här gör du

  1. Citronsorbet: Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten i 5–10 minuter.
  2. Koka upp citronsaft, socker, glykos och vatten i en kastrull. Dra kastrullen från värmen.
  3. Ta upp gelatinet ur vattnet och smält det i den varma citronsockerlagen. Kyl ner och kör i glassmaskin tills sorbeten är fast och krämig.
  4. Sätt in sorbeten i frysen i minst 1 timme, så går det lättare att kula.
  5. Rostad vit choklad: Koka vatten och socker till 140 grader.
  6. Ta av från värmen och vispa i chokladen. Vispa kraftigt tills chokladen separerar och blir smulig. Låt svalna.
  7. Vaniljskum: Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten i 5–10 minuter.
  8. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna. Lägg vaniljstången och fröna i en kastrull. Häll på mjölken, grädde och rör i sockret. Koka upp och vispa under tiden. Dra av kastrullen från värmen, sila av.
  9. Lyft upp gelatinet och lägg ner det i den varma vätskan. Låt det smälta och rör om.
  10. Häll upp i en gräddsifon (köksredskap som gör vispgrädde med hjälp av kolsyrepatroner). Låt svalna i kylen, låt stå ett par timmar. Skruva sedan på locket på gräddsifonen och ladda med en eller två kolsyrepatroner och skaka.
  11. Servering: Lägg upp lite av chokladsmulorna i botten på djupa tallrikar eller skålar. Lägg på en kula citronsorbet och vaniljskum. Toppa med lite rivet citronskal.