Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Citronsockerkaka med syrlig glasyr

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 39 st har redan röstat

Klassisk sockerkaka med smak av citron. Glasyren blir pricken över i:et!

Ingredienser

10 –12 bitar
  • 3 ägg
  • 2 1 ⁄2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 1 ⁄2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 1 citron, skalet
  • smör och ströbröd till formen

Glasyr

  • 6 dl florsocker
  • 3 ⁄4 dl pressad citronsaft

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker tills det blir riktigt vitt och pösigt.
  2. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
  3. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Tillsätt det finrivna citronskalet.
  4. Smöra och bröa en socker- kaksform och häll ner smeten. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
  5. Ta ut kakan och låt svalna. Stjälp sedan upp den på ett vackert fat. Rör florsocker och citronsaft till en slät glasyr och ringla den över kakan.