Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Citronrutor eller lemonbars

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Ett läsarrecept av Leila Andersson: “Härlig citronkaka som görs i form av rutor eller bars. Lätt och fräsch och passar utmärkt att bjuda på till fikat.
”

Ingredienser

24 rutor


Kakbotten:


  • 125 g smör

  • 1 dl socker

  • 2 1/2 dl vetemjöl


Citronsmet:


  • 4 ägg

  • 2 1/2 dl socker

  • rivet skal samt saft av 1 citron

  • 1/2 dl vetemjöl

  • 1/2 tsk bakpulver


Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en bakform, cirka 20 x 30 cm. Klä den även med bakplåtspapper som får hänga lite utanför kanterna så det blir lättare att lyfta ur kakan.

  2. Rör smör och socker pösigt och vänd ner mjölet.

  3. Tryck ut degen i formen och grädda kakbotten i ca 20 min. Låt den svalna.

  4. Vispa ägg och socker vitt och pösigt och rör ner citronsaft och skal. Sikta mjöl och bakpulver och vänd ner det i äggsmeten.

  5. Häll smeten på kakbotten och grädda ytterligare 25 min. Låt kallna i formen.

  6. Lyft ur den avsvalnade kakan och skär i rutor eller bars.