Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Citronrisotto med ugnsbakad lax & grönsaker

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 10 st har redan röstat

Ingredienser

4 personer

Laxpaket

  • 4 skinn- och benfria skivor laxfilé, á cirka150 g
  • 1 liten zucchini
  • 1 liten aubergine
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 purjolök
  • 3-4 msk färsk timjan, grovhackad eller 2-3 tsk torkad
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 3 msk + 1 msk olivolja
  • salt och svartpeppar
  • ugnsfolie
  • Risotto med citronsmak
  • 4 dl arborioris
  • ca 1,2-1,5 liter hönsbuljong (gjord på fond eller tärning)
  • 2 msk olivolja
  • 40 g smör (20+20)
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 1 1 ⁄2 -2 dl vitt vin
  • 1 1 ⁄2 dl färskriven parmesanost
  • 1 dl persilja, finhackad
  • ca 2-3 msk citronsaft
  • 1 citron, rivet (endast den yttersta gula delen av skalet)
  • salt och svartpeppar
  • ev. lite grovmalen svartpeppar och rivet citronskal för att strö över

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj fisken och torka av lite lätt med hushållspapper.
  3. Skölj grönsaker och purjolök. Skär alla grönsaker i små, små bitar och strimla purjolöken. Lägg ner purjolök och timjan i en skål. Pressa ner vitlöken direkt i skålen. Blanda väl.
  4. Värm olivolja (3 msk) i en stekpanna. Tillsätt grönsaksbitarna, salt och peppar och fräs den i cirka 3-4 minuter.
  5. Forma foliearken till portionsformar som ska rymma en bit fisk och grönsaker, smörj de fyra arken med olivolja.
  6. Salta och peppra fisken runtom och lägg skivorna på folioarken. Droppa över lite olivolja (ca 1 msk) och fördela de stekta grönsakerna ovanpå filéerna. Toppa med purjolöksblandningen.
  7. Sätt in formen, mitt i ugnen, i cirka 25 minuter - gör risotton under tiden.
  8. Värm olivoljan och hälften av smöret (20 g) i en kastrull, lägg i löken och låt den fräsa på låg värme i 2-3 minuter, tills den mjuknat, utan att ta färg. Rör sedan i riset och fräs det hela i ytterligare någon minut. Tillsätt vinet och koka under ständig omröring tills det ångat bort.
  9. Häll sedan i hälften av buljongen och låt riset sjuda långsamt utan lock i ca 18-20 minuter (eller enl. anvisningen på förpackningen). Rör om och späd riset kontinuerligt med buljong, lite i taget, under hela koktiden. Koka tills riset blivit mjukt och krämigt.
  10. Rör ner smör (20 g), parmesanost, persilja, citronsaft och citronskal i risotton. Smaka av med citronsaft, salt och ev. lite peppar.
  11. Servera risotton rykande het, toppa med lite rivet citronskal och strö över lite grovmalen svartpeppar.