Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Citronpaj med Italiensk Maräng

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 13 st har redan röstat

Ingredienser

6 portion

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör/ laktosfritt
  • 3 msk kallt vatten

Citronkräm

  • 6 dl vatten
  • 3 dl socker
  • 1,1 dl maizena majsstärkelse
  • 4 st citroner saft och rivet skal från dessa
  • 6 st äggulor
  • 4 msk smör/ laktosfritt

Italiensk Maräng

  • 6 st äggvitor
  • 2 tsk citronsaft
  • 1½ dl vatten
  • 3 dl socker

Så här gör du

  1. Pajskal: Arbeta ihop mjöl fett och vatten till en fast deg. Kan med fördel göras i förväg och förvaras i plastpåse i kylen. Låt gärna degen vila 30 minuter innan du kavlar ut/trycker ut den i en låg pajform, ca 25cm i diameter. Nagga botten. Grädda i c 15 minuter, 225 grader i mitten av ugnen.
  2. Citronkräm: Blanda vatten, socker maizena och saften av de fyra citronerna i en rostfri kastrull med tjock botten. Koka upp under omrörning. När den har kokat upp så ta kastrullen av från plattan. Tillsätt äggulorna och låt sen krämen sjuda upp långsamt under kraftig omrörning/vispning. Går sjudningen för fort är det risk att det skär sig. Tillsätt det rivna skalet och smöret och ta bort från plattan. Låt det svalna och häll sen i pajskalet.
  3. Italiensk Maräng: Koka upp vatten och socker. Använd en termometer och koka tills det nått 122 grader.(120-125 grader går bra) Ta det från plattan. vispa upp äggvitorna hårt med citronsaften. Ska vispas riktigt hårt och fluffigt. Fortsätt vispa och tillsätt sockerlagen i en svag stråle. Marängen bakas nu utav den varma sockerlagen. Fortsätt vispa när allt är i, i ca 5-10 minuter tills marängen svalnat. Bred marängen över citronkrämen eller spritsa ut den i ett fint mönster. Innan serveringen så bränn av den så den får lite färg. 250 grader i mitten av ugnen eller med en liten gasolbrännare.
  4. Kan med fördel serveras med färska hallon (frysta som tinats går bra) och en liten klick grädde. Njut! Pajen kan absolut förberedas dagen innan, gör dock marängen samma dag innan servering.