Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Citronpaj – recept på syrlig och god paj

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg

Recept på en underbar paj med syrlig citronfyllning. Spritsa på lite vispad grädde och garnera med mynta och rivet citronskal.

Ingredienser

10 bitar

Botten

  • 3 dl mandelmjöl
  • 3 dl riven kokos
  • 2 msk lättströ eller sötströ
  • 2 msk smör, mjukt
  • 1 msk kokosmjöl
  • 1 ägg

Fyllning

  • 4 gelatinblad
  • 2 ägg
  • 300 g färskost, Philadelphiaost
  • 1 dl lättströ eller sötströ
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 citron, finrivet skal och juicen

Till garnering

  • citron, rivet skal
  • mynta
  • 2 dl lättvispad grädde

Så här gör du

  1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla ingredienser till botten.
  2. Tryck ut degen i en pajform, cirka 24 centimeter i diameter.
  3. Grädda pajskalet mitt i ugnen i 10-12 minuter. Ta ut formen och låt den svalna.
  4. Fyllning: Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten i 5-10 minuter.
  5. Separera äggen.
  6. Vispa ihop äggulorna, färskosten och lättströ eller sötströ.
  7. Vispa upp äggvitorna i en separat skål.
  8. Vispa upp grädden.
  9. Rör ner citronsaften och skalet i äggsmeten.
  10. Lyft upp gelatinbladen ur vattnet och smält gelatinet i en kastrull. Dra av kastrullen från värmen. Rör hastigt ner gelatinet i äggulesmeten, vänd i grädden och vänd sist i äggvitan. Blanda ihop till en jämn smet. Häll upp smeten i pajformen och ställ in i kylen minst 5-6 timmar.
  11. Garnera med rivet citronskal, mynta och spritsa på grädden.