Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Citronpaj

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

1 tårta

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl 150 g smör
  • 1 ägg

Fyllning

  • 2 stora citroner, skalet
  • 1 1/2 dl citronsaft
  • 1 1/4 dl strösocker
  • 1 1/4 dl vispgrädde
  • 3 stora ägg
  • 3 stora äggulor

Till garnering och servering

  • röda vinbär
  • granatäpple
  • vispad grädde

Så här gör du

  1. Skiva ner det kalla smöret i mjölet. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila kallt i c:a 30 minuter.
  2. Kavla ut degen och klä en form med löstagbar kant eller en engångsform av folie. Fäst kanterna med foliepapper. Ställ gärna formen kallt i en kvart.
  3. Nagga botten och förgrädda paj- skalet i 225° i 10-15 minuter.
  4. Vispa upp citronskalet och saften med sockret. Vispa försiktigt ner grädden, sedan äggen och äggulorna en i taget. Häll fyllningen i pajskalet.
  5. Grädda pajen på knappt 200° i c:a 20 minuter tills fyllningen stannat.
  6. Låt svalna helt. Dekorera med bär och granatäppelkärnor. Servera med lätt vispad grädde.