Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Små citronmarängpajer

Betyg: 2/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

10 små eller 1 stor paj

Mördegsbotten:

  • 200 g smör
  • 100 g strösocker
  • 300 g vetemjöl

Citronkräm:

  • 1 ½ blad gelatin
  • 200 g strösocker
  • 2 ägg plus ½ ägg
  • saften av två citroner
  • 200 g smör, rumstempererat

Italiensk maräng:

  • 300 g strösocker
  • 1 dl vatten
  • 150 g äggvita

Så här gör du

  1. Mördegsbotten: Sätt ugnen på 190 grader. Knåda ihop samtliga ingredienser. Fodra en stor eller tio små smorda pajformar med mördegen. Grädda i 10-15 minuter. Låt svalna.
  2. Citronkräm: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter. Sjud socker, ägg och citronsaft till cirka 70 grader (tills krämen börjar tjockna). Var försiktig så att det inte blir för varmt och äggen koagulerar!
  3. Rör ner smör och gelatin tills det har smält. Häll upp krämen i mördegsformarna och låt stelna över natten i kyl.
  4. Italiensk maräng: Koka socker och vatten till 120 grader. Börja vispa vitan när sockerlagen nått en temperatur på cirka 115 grader. Sockerlagen hälls sedan i en tunn stråle ner i äggvitan under ständig vispning. Fortsätt vispa tills marängen svalnat något.
  5. Servering: Spritsa marängen ovanpå citronkrämen. Bränn av ytan med en gasbrännare så att den får lite färg.