Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Citronkaka – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 66 st har redan röstat

Ingredienser

8 bitar
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl socker
  • 3 ägg, lätt vispade
  • 1 citron
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 vaniljstång

Till fyllning

  • 1/2 burk lemon curd

Topping

  • 2 dl Philadelphiaost
  • 50 g smör
  • 1 dl florsocker
  • 1 citron

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form. Vispa smör och socker vitt och fluffigt. Blanda ner äggen. Vispa samman.
  2. Riv skalet och pressa saften av citronen. Blanda ner i smeten tillsammans med mjöl och bakpulver.
  3. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Blanda med smeten.
  4. Grädda kakan i cirka 1 timme, tills den känns torr, i mitten av ugnen.
  5. Vänd upp kakan och dela den på mitten. Fördela lemon curd på halvorna och lägg samman.
  6. Lägg ner philadelphiaost i en bunke. Smält smöret och blanda ner det tillsammans med florsocker. Riv skalet från hela citronen, spar lite till dekoration. Pressa saften av 1/2 citron. Tillsätt och vispa till en slät smet med elvisp. Toppa kakan med krämen och dekorera med rivet citronskal.
  7. Ät och njut!