Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Citronfromage

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 23 st har redan röstat
Citronfromage
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

En fräsch citronfromage brukar vara en uppskattad dessert. Toppa med hemlagad havrecrunch, en bit citron och färsk mynta.

Ingredienser

6 portioner

Citronfromage

  • 4 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 äggulor
  • 2 äggvitor
  • 1 dl flytande honung
  • 1 ½ citron, rivet citronskal av citron och saften av ½ citron

Havrecrunch

  • 50 g smör, kallt
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 msk flytande honung

Till garnering

  • vispgrädde
  • färsk mynta
  • en bit citron på varje eller rivet citronskal

Så här gör du

  1. Citronfromage: Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten i cirka 5–10 minuter.
  2. Vispa grädden.
  3. Vispa upp äggulorna och honungen, tillsätt citronskal och citronsaft.
  4. Vispa äggvitan till ett skum i en separat skål.
  5. Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det på låg värme i en kastrull. Vispa ner gelatinet i äggulesmeten. Vänd i grädden och vänd till sist i äggvitan.
  6. Häll upp i portionsglas eller glasburkar och ställ in i kylen i minst 3–4 timmar.
  7. Havrecrunch: Sätt ugnen på 175 grader.
  8. Skär smöret i tärningar och blanda med havregryn, mjöl och honung till en smulig deg. Bred ut degen på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 10–12 minuter, tills den börjar bli gyllenbrun.
  9. Låt svalna på plåten och hacka grovt.
  10. Servering: Vispa grädden. Toppa citronfromagen med vispad grädde, havrecrunch och garnera med mynta och en bit citron eller rivet citronskal.
Du kanske även gillar