Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Citron- och örtfylld kyckling


Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 9 st har redan röstat

Den här kycklingen tillagas med fördel utomhus i en grill med lock, men det går även utmärkt att steka kycklingen i ugn.


Ingredienser

4 portioner

  • 1 gårdskyckling, cirka 1 1/2 kg, urtagen och sköljd

  • 1 1/2 dl repad, finhackad färsk persilja + basilika

  • 4 msk olivolja

  • 1 citron, ekologisk

  • 3 kvistar färsk rosmarin

  • 1 dl vitt vin

  • salt och nymalen svartpeppar

Så här gör du

  1. 
Dra försiktigt upp skinnet på bröstsidan och lossa genom att sticka in ett finger på var sida om mitten. Peta in hackad persilja och basilika under skinnet och droppa i lite olivolja.

  2. Gnid kycklingen invändigt med salt. Skölj och dela citronen. Stoppa in citronhalvorna och rosmarinkvistarna i kycklingen.

  3. Bind upp kycklingen ordentligt med bindgarn.

  4. Skär två djupa snitt med en vass kniv i tvärs över varje kycklinglår, så värmen kan tränga in bättre i köttet.

  5. Använd händerna och gnid in hela kycklingen med olivolja och krydda den utvändigt med generöst med salt och nymalen svartpeppar.
  6. 
Gör i ordning grillen med briketter på sidorna och en liten aluminiumform i mitten. Häll vin i formen, tänd grillen, vänta på glöden, placera kycklingen med bröstsidan uppåt på gallret över formen. Grilla under lock i cirka 1 timme, tills kycklingen är färdig. Du kan även steka kycklingen på galler i ugnen (sätt en långpanna under gallret och ställ en liten form med vinet i långpannan), 175 grader, cirka 1 1/2 timme.