Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Citron och jordgubbstårta

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg

Maffig tårta med smak av vanilj, lemoncurd och jordgubbar.

Ingredienser

20 portioner (1 stor tårta)

Tårtbotten

  • 9 dl vetemjöl
  • 5 dl socker
  • 2 msk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 220 g smör
  • 4,5 dl mjölk
  • 4 tsk vanilj
  • 4 st ägg

Alternativ tårtbotten (glutenfri)

  • 8 dl Glutenfri mjölmix
  • 6 dl socker
  • 4 tsk bikarbonat
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 4 tsk vanilj
  • 5 dl filmjölk
  • 2 dl olja
  • 4 st ägg
  • 1 dl mjölk

Citron-marängsmörkräm

  • 4 st äggvita
  • 140 g socker
  • 340 g osaltat rumsvarmt smör
  • 0,5 msk vanilj
  • 500 g lemoncurd

Vit chokladfrosting

  • 450 g vit choklad
  • 340 g osaltat rumsvarmt smör
  • 60 g florsocker

Montering

  • 1 hackade jordgubbar
  • 1 jordgubbar för dekoration

Så här gör du

  1. Tårtbottnar: Sätt ugnen på 180 grader och sätt fast ett bakplåtspapper i botten av 4 springformar, ca 22 cm i diameter. Sikta ner alla torra ingredienser i en stor skål och blanda väl. Vispa i de blöta ingredienserna. Tillsätt äggen och blanda till en jämn smet. Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i 15 minuter (30 minuter för de glutenfria bottnarna). Låt svalna på galler under en bakduk/kökshandduk.
  2. Marängsmörkräm: Blanda äggvitor och strösocker i en rostfri bunke (eg bunken till Kitchen Aid) och sätt över sjudande vattenbad. Rör kontinuerligt för hand med en visp så att äggvitorna inte börjar koagulera. Värm, och rör, tills dess att alla sockerkristaller försvunnit, ca 5 minuter. Känn mellan fingertopparna att sockret löst sig helt. Ta bort skålen från vattenbadet och vispa upp marängen i ca 5 minuter på medelhastighet. Öka hastigheten till hög och vispa tills du har fasta glansiga toppar, ytterligare ca 10 minuter. När nedre delen av skålen är neutral/sval, minska hastigheten till medellåg och vispa in smöret, lite i taget. Låt smöret vispas in helt innan du adderar mer smör. I de sista visptagen, addera vaniljsockret till marängsmörkrämen. Klicka ner lemoncurd, blanda sedan på låg hastighet tills krämen är slät och mjuk.
  3. Vit chokladfrosting: Smält chokladen med lite av smöret. Låt det svalna och vispa sedan ihop det med smöret och florsockret.
  4. Montering: Bygg tårtan med lager av botten, marängsmörkräm och hackade jordgubbar. Översta lagret ska vara en botten, vilket betyder att det är tre lager av fyllning. Smeta på hälften av frostingen och ställ in i kylen i 20 minuter. Smeta sedan på resten av frostingen och ställ svalt. Ta fram tårtan en timme innan servering och dekorera med jordgubbar. Då blir alla lager lagom mjuka och goda.