Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Citron- och fänkålssill

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 4 saltsillfiléer, urvattnade
  • 1/2 dl ättiksprit
  • 1 dl strösocker
  • 1 1/2 dl vatten
  • 3 stjärnanis
  • 1/2 silverlök
  • 1/2 fänkålshuvud
  • 1/2 citron, rivet citronskal

Tillbehör

  • gräddfil
  • dillkokt potatis

Så här gör du

  1. Salta ur saltsillfiléerna genom att skölja dem och sedan låta dem ligga i kallt vatten i cirka 1 dygn. Byt vatten 1–2 gånger under tiden.
  2. Skär sillen i 1 1⁄2–2 centimeter breda bitar eller lägg in hela léer.
  3. Koka upp ättiksprit, strösocker, vatten och stjärn- anis. Dra av lagen från värmen och låt den svalna helt.
  4. Skala silverlöken. Skiva silverlöken och fänkålen tunt med en mandolin.
  5. Varva sill, lök, fänkål och rivet citronskal i en glasburk. Häll på lagen och låt sillen dra i lagen i minst 4 timmar.
  6. Sätt på ett lock och förvara sillen i kylen.
  7. Om du vill kan du servera sillen med gräddfil och dillkokt färskpotatis.