Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Citron- & marängpaj

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 13 st har redan röstat

Ingredienser

8 bitar

Deg

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 150 g kallt smör
  • 1 ägg

Fyllning

  • 2 dl pressad citron
  • 1 3/4 dl strösocker
  • 2 msk majsstärkelse (maizena)
  • 3 ägg
  • 3 äggulor
  • 1/2 msk rivet citronskal
  • 50 g kallt smör

Marängtäcke

  • 3 äggvitor
  • 3/4 dl strösocker

Så här gör du

  1. Mixa snabbt ihop mjöl, socker och smör till en smulig massa. Tillsätt ägget och mixa ihop till en deg. Vira in degen i plastfolie. Låt vila i kylen cirka 1 timme.
  2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila i kylen minst 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 15 minuter.
  4. Blanda citronsaft, socker, majsstärkelse, ägg och äggulor i en kastrull. Sjud sakta under omrörning tills krämen tjocknar, den får inte koka.
  5. Dra kastrullen från värmen och blanda i citronskalet och smöret, som skurits i små bitar. Rör tills smöret smält. Låt krämen kallna.
  6. Höj ugnstemperaturen till 250 grader och grill.
  7. Häll citronkrämen i det förgräddade pajskalet.
  8. Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa tills smeten är blank och seg.
  9. Spritsa eller bred marängen över citronkrämen.
  10. Gratinera pajen i mitten av ugnen tills marängen fått lite färg. Vakta så den inte bränns.