Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Citron- & marängpaj

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 25 st har redan röstat

Favoritpaj med krispigt skal, fluffig maräng och en härligt sötsyrlig lemon curd-fyllning.

Ingredienser

8 portioner

Pajdeg:

  • 75 g kallt smör
  • 1 dl florsocker
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • eventuellt 1 nypa salt

Lemon curd:

  • 3 citroner
  • 3 äggulor
  • 3 dl vatten
  • 1 ½ dl strösocker
  • 4 msk majsena
  • 100 g rumsvarmt smör

Maräng:

  • 3 äggvitor
  • 1 dl strösocker

Så här gör du

  1. Arbeta snabbt ihop alla ingredienser till pajdegen för hand eller i en matberedare. Tryck ut degen i en pajform, 24 centimeter i diameter. Picka botten med en gaffel. Låt pajformen stå i kylen i minst 30 minuter.
  2. Skölj citronerna väl. Riv skalet från två av citronerna och pressa ut saften ur alla citronerna, cirka 1 ½ dl. Häll citronsaft, äggulor, vatten, socker och majsena i en kastrull. Låt sjuda under vispning tills såsen tjocknar. Dra av kastrullen från värmen, vispa ner smöret, lite i taget, och rör ner citronskalet. Låt krämen svalna.
  3. Värm ugnen till 200 grader.
  4. Ställ in pajformen mitt i ugnen och förgrädda pajskalet i 10–15 minuter. Låt svalna.
  5. Höj värmen i ugnen till 250 grader, grillfunktion.
  6. Vispa äggvitorna till marängen hårt i en absolut ren skål. Vispa ner sockret, lite i taget, och vispa till en fast marängsmet.
  7. Bred ut lemon curd i pajskalet. Klicka på marängsmeten och bred ut den så att den täcker krämen.
  8. Grädda pajen i 3–5 minuter i övre delen av ugnen tills marängen fått färg. Passa noga.