Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Citron- & marängpaj

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 32 st har redan röstat

Ingredienser

10 bitar

Pajdeg

  • 60 g florsocker (1 dl)
  • 180 g vetemjöl (3 dl)
  • 120 g smör
  • 15 g äggula (1)

Citronkräm

  • 1 gelantinblad
  • 150 g saft från citron (1 1/2dl)
  • 180 g strösocker (2 dl)
  • 100 g vatten (1 dl)
  • 100 g vatten (1 dl)
  • 30 g maizena (3⁄4 dl)
  • 40 g äggula (3)
  • 30 g smör (osaltat)

Italiensk maräng

  • 125 g äggvita (5)
  • 75 g vatten (3/4 dl)
  • 210 g strösocker (2 1/2 dl)

Så här gör du

  1. Pajdeg: Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare. Plasta och låt stå i kylen 20 minuter. Kavla ut degen cirka 3 mm tjock, fodra en rund pajform med löstagbar kant som är 23-24cm i diameter och nagga botten med en gaffel. Frys pajformen i 30 minuter, sätt ugnen på 200 grader och grädda botten cirka 10 minuter, tills den fått en fin färg. Ta ut och låt svalna.
  2. Citronkräm: Lägg gelantinblad i kallt vatten. Blanda citronsaft, strösocker och vatten i en kastrull. Blanda vatten, maizena och äggulor i en bunke och blanda med en visp. Koka upp del 1 och häll det över del 2 blanda väl och sen tillbaka i kastrullen. Red krämen under omröring tills krämen tjocknar. Häll över det i en annan bunke, krama ur vatten ur gelantinbladet och lägg i tillsammans med smöret och rör runt och låt svalna. Fyll pajformen och stoppa in i frysen, viktigt att krämen satt sig innan du börjar med marängen.
  3. Italiensk maräng: Lägg äggvitan i en bunke. Koka upp strösocker och vatten till 121 grader. När sockret visar cirka 110 grader börjar du vispa äggvitan. Häll sedan i sockret med en tun stråle medan du vispar och fortsätt vispa tills marängen är kall.
  4. Montering: Fyll pajformen med citronkräm och stoppa i frysen
  5. Stryk på med maräng och bränn marängen med en brännare
  6. Låt tina i rumstemperatur eller i kylen över natten innan servering
3 kommentarer om "Citron- & marängpaj"
  • fiftyshadesofmycakes
    baksidan

    Bra gott fräscht påsktips detta recept ska jag kopiera och använda mig av i mitt jobb tror på många nöjda fika gäster Gul e den oxå Bakar mycket i Gult

  • Hannaekm
    Hannaekm

    Ska pajdegen gräddas i 180 eller 200 grader? Står både och i receptet.